Friday, April 3, 2009

Mesej Dari Jauh

Gua dapat emel dari seorang kawan lama. Lama juga gua tak jumpa dia. Gua busy, dia pun busy. Kitorang bukan buat-buat busy, ini betul punya. Dia pon tinggal jauh juga, Amerika Syarikat sana. Dia ni kerja keras orangnya, multitasker. Siang dia kerja keluarkan Warren kat pesalah-pesalah trafik yang tak bayar saman, malam pula dia organise Buffett dekat kawasan taman perumahan dia, New York kalau tak salah gua.

Dia cerita kat gua pasal masalah eco-no-money kat Amerika sekarang ni. Banyak syarikat lingkup, bank dah takda duit nak bagi rakyat pinjam, orang bunuh diri sebab tertekan, hutang keliling pinggang, macam-macam. Dan Malaysia secara dasarnya akan terkena tempias eco-no-money lebih kurang enam bulan ke setahun selepas negara-negara maju yang lain. Itu pasal Malaysia baru terasa kemelesetan tu sejak beberapa bulan lepas, padahal negara-negara maju lain (konsep negara maju ini berdasarkan terjemahan ensaiklopedia, bukan cyclops) sudah dilanda kecelakaan itu sejak awal tahun 2008.

Untuk tidak bercerita panjang lebar pasal gua pun macam bosan baca tulisan gua sendiri, kawan gua yang hanya mahu dikenali dengan nama samaran berdasarkan pekerjaan dwi-harian beliau iaitu Warren Buffett pesan benda-benda berikut sempena mengharungi tahun 2009 yang sungguh radikal. Beliau emel gua dalam Bahasa Penjajah dan gua pun sedikit sebanyak dah ter-westernized pula.


Hard work: All hard work bring a profit, but mere talk leads only to poverty.


Laziness: A sleeping lobster is carried away by the water current.


Earnings: Never depend on a single source of income. (At least make your Investments get you second earning)


Spending: If you buy things you don't need, you'll soon sell things you need.


Savings: Don't save what is left after spending; Spend what is left after saving.


Borrowings: The borrower becomes the lender's slave.


Accounting: It's no use carrying an umbrella, if your shoes are leaking.


Auditing: Beware of little expenses; A small leak can sink a large ship.


Risk-taking: Never test the depth of a river with both feet. (Have an alternate plan ready)


Investment: Don't put all your eggs in one basket.


Sempat dia hantar gambar posing maut dia kat gua. Narsisistik!

Jadi, cubalah jadikan amalan kepada sesiapa yang baca mesej dari jauh ni. Semoga kita masih hidup dan terus hidup dan tidak menyusahkan orang lain.


Dem yuh!

3 comments:

$ABRINA said...

warren buffet. came in 2nd place this year aite?

Budak Nakal said...

Yes, if I'm not mistaken. It sucks to be the second with 30 billion dollars, right?

$ABRINA said...

haha. and yet he still drive his 2nd hand car.


erh. envy your kawan dari jauh.

 
web count
web count