Wednesday, July 15, 2009

Kisah malang yang berdarah

Dah dua minggu gua belasah hari gua sampai pagi. Dari pagi sampai pagi. Setiap hari. Bangun pagi jam 9-10 itu macam, lepas tu pergi kerja belasah kerja-kerja gua yang menimbun macam tempat pelupusan sampah dekat Kepong sana tu. Sebab apa gua cakap macam tempat pelupusan sampah? Sebab gua ni macam mesin melupuskan sampah sarap kerja yang orang lain tak boleh buat atau tak nak buat, gua lah yang kena buat. Pelbagai jenis kerja/sampah yang gua kena buat. Tapi gua memang steady, lagi banyak kena campak kerja/sampah pada gua, lagi bagus. Lagi banyak gua belajar, lagi kuat dan laju otak gua berfungsi, lagi cepat gua boleh jadi Perdana Menteri Malaysia.

Gua akan lunch dalam jam 4 petang, lepas tu sambung kerja. Sampai jam 7 kena turun kedai bawah sebab kena pergi minum bersama-sama Table of Four Committee (bukan The Jackson Five). Dalam jam 7.30 gua naik ofis sambung kerja sampai jam 9.30 malam.

Setiap Isnin dan Rabu gua akan main futsal 10-11 malam, lepas tu pergi makan dekat 223 sana sampai jam 2 pagi (sila klik di 223 untuk tahu rahsia terbaru). Sekurang-kurangnya. Selasa pula gua pergi main basketball dari 10-12 malam. Malam basketball gua jarang lepak sebab budak-budak tu komited kerja. Esok kena kerja la apa la. Semua orang pun kena kerja. Apa daa...

Tapi semalam ada terjadi sebuah kisah agak malang.

Kitaorang main basketball macam biasa 10-12 malam. Gua memang tak sihat sangat; ankle kanan gua terseliuh sebab jatuh masa main basketball minggu lepas, shin kiri gua pula kena rembat dengan mamat mana entah masa main futsal minggu lepas juga. Dua-dua tempat gua pernah patah dan retak suatu masa dahulu. Awsem.

Tengah seronok bersukan, melompat-lompat bagai, tiba-tiba...

Gedegang!

Kepala berlaga dengan siku Umar Zayeed. Berpinar-pinar. Nampak bintang. Pandangan kabur.

Darah.

Demmit.

"Pergi tandas cepat, cuci darah tu."

Menitik-nitik darah. Sah mesti koyak kepala ni.

Comel kan koyak tu? Nampak saja kecil, tapi darah memancut dah macam pili bomba pecah. Baru lah jantan beb.

"Rilek. Meh sini aku tengok sikit." "Hmm sah koyak kening kau ni."

"Umar, pergi minta kapas dengan ubat dekat kaunter. Minta dengan uncle."

"Lepas ni kita pergi klinik terus lah. Mesti kena jahit ni, kurang-kurang tiga."


Ini bukan telur separuh masak. Ini ubat kuning bercampur darah.

Pening, pitam semua ada. Mata rasa macam pedih saja. Muka dah macam nak bengkak. Habis session, terus chow pergi cari klinik area rumah gua. Gua perasan ada satu klinik 24-jam. Boleh lah.

Sampai klinik, terus daftar dekat kaunter, sebab kes emergency, terus dapat masuk, tak payah tunggu lama-lama, nanti lama-lama dia diambil orang.

Setel. Tiga jahit. Kena RM100 juga. Gampang.

Muka nak cas sihat walafiat. Blah lah.

He he he sebenarnya bukan gua yang kena, tapi member gua encik Bala @ Shahril Yaakob. Encik Bala ni besfren gua dari Form 1, satu dorm, satu kelas, satu team basketball dengan gua, partner in crime, segala. Tapi dia ni tak ada criminal record, gua pula......... Dia main hustle sangat, lepas tu pakai glasses, memang peluang nak kena tinggi la. Tu lah Bala lain kali pakai lah contact lense! Pemalas!

Gua sempat singgah kedai DVD haram sebelah klinik tu. Mana tahu ada filem menarik boleh gua kaji pula. Tapi gua jumpa benda ni:

Gua sempat tangkap satu gambar saja sebab macha yang kerja kat situ ingat gua spy polis, dia dah usha ketat kat gua macam Sivaji The Boss

Terbit rasa pelik dalam hati gua. Masa mamat ni masih hidup, macam-macam lu orang panggil dia; monyet lah, King of Plop lah, child mollester lah, black trying to be white lah, apa lancau semua lah. Sekarang dia dah masuk kubur baru lah semua orang nak pasang lagu dia, nak menangis lah, nak beli jaket merah Thriller dia lah, nak apply jadi ahli Jackson Five lah, entah apa-apa lagi. Konsert dia dekat KL dulu pun lu tak pergi, nak claim kipas-susah-mati, konon. Get a fucking life, posers.

Kisah malang gua diakhiri dengan sesi makan Nasi Kandar Makbul sebab gua sudah teman Bala pergi klinik so dia belanja gua makan. Nasi kuah banjir, ayam goreng dengan telur rebus kasi hancur, lepas tu gaul dengan nasi. Teh O' Ais. Memang best geng.

Bala chow awal lepas Table of Four Committee datang untuk bersidang. Gua yang suruh dia chow, kalau tidak nanti dia drive kereta tu lepas tu mengantuk nanti langgar divider kat Salak South sana lagi sekali pula, susah gua nak kena pergi rescue.

Gua dan ahli majlis lepak lagi; minum, makan, kunyah, hisap rokok, hisap rokok lagi, order air lagi, thosai, meggi goreng telur mata powder, segala gosip keluar, bisnes buah jambu 88, segala masalah negara sampai hal nak mengurat awek pun jadi topik. Sedar-sedar dah jam 4 pagi. Jahanam.

Tak boleh jadi. Semua orang balik.

Sampai rumah. Gua dengan tak mandi, bau macam longkang tersumbat dekat rumah gua yang kalau tersumbat mesti gua yang kena jadi buruh kasar kasi korek balik sampai clear. Apalah nasibku ini. Gua terus loncat atas tilam, pasang lagu puitis-puitis dalam henpon gua, bajet nak layan tidur.

Entah apahal pula tak boleh tidur ni. Sebutir-sebutir lagu gua dengar jelas. Tak mengantuk, badan letih gila tapi otak nak suruh gua fikir sesuatu. Nak fikir apa lagi la otak?! Kepala hotak lu lah otak, gua nak tidur ni!!!

Gua rasa gua lelap jam 5.30 pagi. Bangun jam 8.30 pagi sebab Ma call, dia tanya bila nak balik rumah, dia rindu. Gua cakap tunggu hujung minggu, itu pun tak tentu. Kerja gua kan macam tempat pelupusan sampah sekarang ni.


Dem yuh!

2 comments:

s t a b i l z said...

nasib baik dia OK. Next week jangan ban aku dari main Basket dah ler. Hehehe...

Suraya said...

mmg sgt klakar muka beliau! hehehe!! =p

 
web count
web count